stichting vluchteling vr

Maart 2018 vertrokken we samen met Stichting Vluchteling en de International Rescue Committee (IRC) naar de Kivu provincie in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Dit is de tweede keer dat we met Stichting Vlucheling naar een crisisgebied zijn afgereisd om virtual reality films te maken van de schrijnende situatie ter plaatse; in 2015 zijn we met hen naar Noord-Irak gegaan om Syrische vluchtelingen te portretteren in The Pursuit of Happiness.

De Kivu provincie is hard getroffen door oplaaiend geweld van lokale milities. De situatie in Congo is zeer urgent: naar schatting zijn ongeveer 4.5 miljoen Congolezen ontheemd, zij zijn vluchteling in eigen land en ontvangen geen enkele steun van de eigen overheid. Hiermee zijn ze volledig afhankelijk van de hulp die lokale gemeenschappen ze biedt, in samenwerking met ngo’s zoals Stichting Vluchteling en IRC.

DRC Congo is al tientallen jaren in een permanente staat van onrust. Misschien is dit de reden dat we deze crisis een beetje ‘vergeten’. Maar voor de mensen daar is direct hulp noodzaak. Families zijn uit elkaar gedreven, jonge vrouwen worden als seksslaaf gehouden, kinderen sterven aan tuberculose en cholera.

In ‘The Forgotten’ vertellen twee meisjes het verhaal van hun strijd om te overleven in een vluchtelingenkamp, met de traumatische herinneringen van oorlog en geweld in hun hoofd.

Klant: Stichting Vluchteling / The International Rescue Committee
Producent: VR Gorilla & Het Amsterdams Filmbedrijf
Regie: Peter van Apeldoorn & Daan Tan
DOP: Daan Tan & Peter van Apeldoorn
Audio & sounddesign: Spook

Klaar om ons te ontmoeten?

Neem contact met ons op