Skip to main content

Virtual Reality = Real

Virtual Reality is niet langer science fiction. Met de komst van de Oculus Rift heeft VR een vlucht genomen. Nu Google de ‘Cardboard’ op de markt heeft gebracht – een kartonnen ‘bril’ die samenwerkt met je smartphone – is VR toegankelijk gemaakt voor de massa. Voor nog geen 10 euro beleef je een ervaring alsof je er zelf bij bent geweest. De ontwikkeling van Virtual Reality is daarmee niet meer te stoppen. Het Amsterdams Filmbedrijf heeft deze ontwikkeling op de voet gevolgd en is volop bezig met het produceren van VR-content vanuit de brand VR Gorilla.

Wat is virtual reality film?

Virtual Reality film is vanuit iedere camerapositie volledig rondom opgenomen. Het wordt daarom ook wel 360 graden film genoemd. Als VR-brildrager ben je vrij om in deze film te kijken waar je wilt: voor, achter, onder en boven je. Je gaat als kijker dus volledig op in de film. Door het gebruik van positional 360 sound wordt de ervaring nog realistischer en meeslepender.  Een 360 graden film bekeken door een VR-bril is daarmee voor tenminste twee zintuigen nauwelijks nog van echt te onderscheiden.

Wat kan ik ermee?

De mogelijkheden van VR-film zijn eindeloos. Met Virtual Reality kan elke denkbare ervaring beleefd worden door iedereen die een VR-bril opzet. Stel je voor dat je vanuit je huiskamer tussen de berggorilla’s kan zitten, of bovenop de Himalaya kan staan. Ook voor meer praktische en maatschappelijke doeleinden lijkt VR een ware uitkomst te bieden. Denk aan het gebruik van VR voor trainingen, therapieën en het delen van informatie. We staan nog maar aan het begin van deze revolutie in filmland, het medium is nog zo jong dat er nog elke dag nieuwe toepassingen worden bedacht.  Zo is een combinatie tussen software en film ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve VR-film, waarbij de kijker zelf keuzes kan maken.

Hoe we het doen

Het Amsterdams Filmbedrijf werkt momenteel met GoPro camera’s: kleine actie-camera’s die op hoge resolutie kunnen draaien. We filmen met 6 GoPro’s volledig rondom en ‘stitchen’ de verschillende beelden door middel van software tot één vloeiend beeld. Tevens werken we samen met VR-programmeurs die nog een interactieve laag kunnen toevoegen aan het geheel.

Geïnteresseerd?

U wilt een voorloper zijn en met deze innovatie een bijzondere betoverende ervaring neerzetten voor uw doelgroep? Neem contact met ons op en we komen graag langs om een demonstratie te geven en te praten over de mogelijkheden.