Skip to main content
Nieuws

VR avontuur in Oeganda #9

By 30/05/2015maart 21st, 2019No Comments

Vandaag is de voorlaatste dag van onze trip. Een ongelofelijk mooie trip kunnen we wel zeggen. Boomklimmende leeuwen, zwemmende olifanten, intimiderende buffels en indrukwekkende berggorilla’s; we hebben het allemaal gezien. Nog belangrijker: we hebben het allemaal vastgelegd.

Vanmorgen zijn we, hoe kan het ook anders, weer rond 04.30 opgestaan. Ditmaal om op tijd aan te komen bij het startpunt voor de chimpansee tracking in Kibale Forest. Vannacht werd ik eerst nog opgeschrikt door het gevoel dat iets me besloop, of langs me heen schoot. Totaal gedesoriënteerd zag ik dat het 23.47 was en in slaapdronken toestand dacht ik dat mijn klok niet goed stond. Ik wilde Peter al waker gaan maken maar tot zijn vreugde toch niet gedaan. Toen ik om 04.30 het licht aan deed schoot er een dier mijn klamboe door. Ik dacht een grote hagedis ofzo. Blijkt dat er de hele nacht een eekhoorn in mijn bed heeft gezeten..

Als je de chimpansees bezoekt heb je 2 opties: je kunt een tracking doen waarbij je ongeveer een uur bij ze mag zijn, of je doet de chimpansee ‘habituation programme’ waarbij je een hele dag mag blijven. Dit laatste hebben wij vandaag gedaan. Wat een geweldige ervaring om chimpansees in hun natuurlijke habitat in actie te zien. Het geschreeuw was al van honderden meters afstand te horen en van dichtbij echt heel indrukwekkend. Vooral wanneer het alfa mannetje begroet word door andere mannetjes is het geschreeuw haast oorverdovend. Ook hiervan hebben we weer mooie beelden kunnen maken. Beiden vonden we de chimpansees misschien wel de tofste ervaring van deze reis, hoewel we wel erg veel bijzonder schitterende momenten hebben om uit te kiezen.

De techniek die wij nu hebben gebruikt voor onze VR films lijkt heel erg goed te werken. Gedurende de trip hebben we hier en daar wat korte scenes in elkaar gezet om zeker te weten dat we goed bezig waren en te leren van eventuele fouten. Met een slag om de arm kunnen we wel zeggen dat het er op lijkt dat de scenes vanaf take 1 gelukt zijn. Hiermee is de allereerste VR film die we hebben gemaakt er meteen een van een machtige silverback berggorilla in hartje Afrika! Wie zin heeft mag straks bij ons langskomen om mee te vliegen met een luchtballon boven de kratermeren van Queen Eizabeth National Park, te varen op een bootje slechts meters van een kudde olifanten of even tussen 2 hongerige leeuwen en de veiligheid van onze auto in te staan.

Met het bezoek aan de chimpansees is het einde van ons virtual reality avontuur in zicht. Vanavond nog 1 nacht bij het schitterdende Papaya Lodge: misschien wel de mooiste plek waar heb hebben overnacht. Morgen vertrekken we richting Kampala met een kleine omweg langs het weeshuis dat Sam, onze guide, mee heeft opgezet en waar hij nog altijd betrokken bij is. We gaan voor hen een kort filmpje produceren voor op de website, kunnen zij weer gebruiken om fondsen te werven.

In Kampala zijn er nog een paar dingen die we vast willen leggen in virtual reality en ‘normaal’. Eerlijk gezegd kijk ik vooral uit naar de barbecue met de heren van Matoke Tours en enkele bekenden die ik al lang niet heb gezien :).

 

20150530_045622

Wakker met een eekhoorn in mijn bed

20150530_112643

Dit alfa mannetje leidt een ‘community’ van 120 chimps

20150530_121541

De uitrusting van Jessica, de ranger die ons naar de chimps heeft geleid. Op haar tas een stuk of 10 vlinders.

20150530_162850

Een welverdiende Mojito aan het zwembad van Papaya Lodge