Skip to main content

Wow, wat een dagen.. Helaas niet eerder gelukt om een berichtje te posten ivm het zeer beperkte internet bij Lake Mutanda. Op zich al ongelofelijk dat je daar überhaupt op internet kan maar goed..

We hadden gisteren wel een blogje geschreven, die komt eerst (het waren heftige dagen!).

dag 3 & 4

De afgelopen twee dagen waren erg bijzonder, met een hoop ups en downs..

Om meteen maar met het meest heftige te beginnen: er is vandaag voor onze ogen iemand overleden. Een man van 75 uit Canada, Gregory, die met ons op tracking was naar een gorilla groep. Na een uur of twee wandelen is Gregory dood neergevallen, waarschijnlijk door een hartstilstand. Er waren twee dames in de groep met een medische achtergrond (een dierenarts en een verloskundige) die hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar zonder succes. Was een erg heftig moment.

Op beide dagen behoorlijk pittige trackings gehad. Vandaag met de groep besloten om na het overlijden van de Canadees toch door te gaan naar de gorilla’s. Dit bleek nog een goede 3 uur door het ‘Impenetrable Forest’ van Bwindi National Park. Uiteindelijk weer meer dan de moeite waard toen we de Bweza groep aantroffen: twee silverbacks (waarvan 1 dominant), vier blackbacks (jonge mannetjes), 3 vrouwtjes en 2 jonkies waarvan 1 pas twee maanden oud. Veel mooie beelden gemaakt vandaag. Op de terugweg nog even een behoorlijke domper toen bleek dat het lichaam van Gregory nog steeds op dezelfde plek lag.. Het bleek voor medisch personeel en politie nogal een opgave om op deze afgelegen plek te komen.

Ook gisteren was uiteindelijk een onvergetelijke ervaring. Eenmaal in de buurt van de gorilla’s aangekomen moesten we nog even een riviertje over. Een van de porters (die onze statieven droeg) was on the spot een soort brug voor ons aan het bouwen toen we doorkregen dat de gorilla’s waren overgestoken. We maakten onze camera’s gereed en de guide begon met de laatste instructies. Midden in zijn verhaal kwam er een silverback uit de bosjes en ging op een paar meter afstand rustig zitten eten. Prachtig. Een van de grappigste momenten was waarschijnlijk toen een jonge gorilla de 360 camera rig pakte en ermee begon te spelen. Uiteindelijk moesten we de rig uit zijn handen trekken! Als het goed is hebben we hier mooie beelden van.

Oké, that’s it for now. Morgen is het weer vroeg drag en vertrekken we naar Queen Elizabeth National Park, waar we eerst een stop maken in het Ishasha gedeelte om de boomklimmende leeuwen te zien. Om een onduidelijke reden kiezen leeuwen er op deze plek voor om met zijn allen in bomen te gaan liggen, moet mooie beelden opleveren! In dit park zullen we ook onze eerste olifanten, buffels, antilopen en tig andere indrukwekkende dieren gaan zien.

Vanavond maar even vroeg naar bed om de afgelopen dagen te verwerken..

 

dag 5

Vandaag hebben we een top dag gehad. Na de heftige gebeurtenis van gisteren en 2 dagen pittige trackings voelde het als een verademing om met de auto op pad te zijn. We hebben het prachtige Mutanda Lake Resort achter ons gelaten, op weg naar Queen Elizabeth National Park: een van de grootste natuurreservaten van Oeganda. Vandaag hebben we een pitstop gemaakt in het Ishasha gedeelte van het park, op jacht naar leeuwen. Het bijzondere aan de leeuwen in Ishasha is dat ze op het heetst van de dag vaak in vijgenbomen gaan liggen. Dit doen leeuwen verder vrijwel nergens. Helaas hebben wij vandaag geen leeuwen kunnen vinden.

Gelukkig wel een hoop andere prachtige dieren waaronder veel olifanten, buffels, apen en verschillende soorten herten. Misschien wel een van de hoogtepunten was een dode buffel met een hoop ruziënde gieren eromheen. Met name een gier, die met zijn nek volledig in de ari van de buffel verdween staat ons nog helder voor de geest. Ook een dode python van ruim 3 meter lang was erg indrukwekkend. Een spannend moment beleefden we met een groep olifanten op slechts enkele meters afstand, waarvan de matriarch (leider van de groep) ons weg probeerde te jagen met gestamp en getrompetter.

We slapen vannacht in de Ihamba lodge, in een behoorlijk luxe cottage. We horen de nijlpaarden in Lake George op enkele tientallen meters afstand. Vanavond zullen ze het water uit komen en rond de cottages gaan grazen :).

Hopelijk zien we morgen nog veel meer indrukwekkende, liefst levende, dieren. Dat moet lukken met een paar uur game drive en een bootsafari!

Hieronder volgen nog een paar impressies van de afgelopen dagen.

20150523_192443

het opladen van alle apparatuur is een hele klus op zich

20150523_181309

Peet in actie bij lake Mutanda. Op de achtergrond drie vulkanen waaronder de Virunga waar Dian Fossey jaren met de berggorilla’s heeft geleefd.

20150525_085451

Een uitzicht tijdens de gorilla tracking. We snappen nu goed waar ‘Gorillas in the mist’ vandaan komt.

20150526_132510

Olifantje filmen vanuit de auto